karp_miniW sobotę, 12 grudnia, w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbył się finał tegorocznej edycji konkursu wojewody "Świętokrzyska potrawa świąteczna".


Celem konkursu byl wyłonienie potrawy świątecznej związanej z Bożym Narodzeniem, charakterystycznej dla danego regionu województwa świętokrzyskiego. Potrawy powinny odzwierciedlać charakter i kulturę regionu oraz zakorzenione w tamtejszych domostwach zwyczaje i obrzędy świąteczne. Do udziału w tegorocznej edycji zaproszono, tak jak w poprzednich latach, wszystkie gminy z całego województwa.
Eliminacje powiatowe do konkursu trwały trzy tygodnie i zakończyły się spotkaniem w Kielcach. W finale rywalizowało ze sobą 14 potraw w tym jedna z Gminy Oksa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rembiechowy. Reprezentacja  Naszej Gminy pod przewodnictwem Pani Renaty Różańskiej przygotowała "KARPIA FASZEROWANEGO W GALARECIE", i choć potrawa nie zdobyła głównej nagrody to jak mozna było zauwazyc cieszyła się ogromnym uznaniem wśród zebranych.
Jury konkursowemu przewodniczył znany kucharz, szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski, Robert Sowa.